onsdag 9 november 2011
Dokument Inifrån Novemberrevolutionen
2004 sände SVT:s Dokument Inifrån en dokumentär kallad Novemberrevolutionen, som bland annat handlar om just det Cornucopia skriver om i dagens inlägg Det stora svaret på allt.
Nämligen att Sverige inte längre har som mål att ha låg arbetslöshet och på så sätt kan slippa hög inflation. Jämviktsarbetslöshet är de senaste 20 årens ny paradigm.
Inlägget och ovanstående klipp är ett måste för alla som anser sig vara upplysta!
Tack till Cornu och den som postade postade videon som svar på Cornus inlägg.
PRESSRELEASE:
Novemberrevolutionen
- den okända statskuppen
Minns ni den gigantiska pengarullningen i slutet av 1980 och början av 1990-talet? Medan utlandet såg på sjönk Sverige ner i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Ekonomer och politiker hävdade att det var svenskarnas eget fel, vi hade levt över våra tillgångar. Men det fanns en annan förklaring.
I november 1985 genomförde några få sammansvurna en reform som fick katastrofala följder för Sverige. Allt skedde i största hemlighet och utan onödig inblandning från riksdag och regering. Effekten blev så dramatisk att det i efterhand har liknats vid en kupp.
I Novemberrevolutionen berättar Dan Josefsson historien om det kanske största ekonomisk/politiska misstag som har begåtts i Sverige: avregleringen av kreditmarknaden.
Det blåste nyliberala vindar
Bakgrunden kan sökas i 1980-talet hos amerikanske ekonomiprofessorn Milton Friedman och hans nyliberala idéer som spreds över världen. Friedmans budskap var att marknaden klarar sig bäst själv. Därför måste den befrias med hjälp av privatiseringar, sänkta skatter och avregleringar. Frontfigurer för idéerna var Ronald Reagan i USA och Margaret Thatcher i Storbritannien.
Även i Sverige fanns ett antal ekonomer och politiker som blev starkt påverkade av Friedman. Men här var det svårt att få gehör för nyliberala idéer. Regleringar och statliga åtgärder för att hålla arbetslösheten nere var närmast en dogm. Därför var det i största hemlighet som Riksbankschefen Bengt Dennis, finansminister Kjell Olof Feldt och dennes närmaste man Erik Åsbrink bestämde sig för att agera.
Köpfesten som urartade
På hösten 1985 inträffade den revolution som till en början hade det oskyldigt byråkratiska namnet kreditavregleringen, men som i själva verket var den krutdurk som satte igång bankernas miljardrullning med Sveriges ekonomi. Bankerna fick plötsligt låna ut hur mycket pengar de ville. De vräkte ut pengar över svenska folket, som glatt köpte hus, bilar och dyra kapitalvaror.
I början såg det ut som tidernas fest med yuppies dansande på storstädernas gator. Men inflationen skenade. Och på bara några år byttes köpfesten ut mot depression och massarbetslöshet. Tusentals företag gick i konkurs. Mängder av svenskar tappade fotfästet. Baksmällan varade i nästan tio år.
Inflation framför arbetslöshet
- Sverige gick in i väggen på grund av kreditavregleringen, säger f d statsministern Ingvar Carlsson, som själv hävdar att den misslyckade avregleringen och dess effekter blev en avgörande orsak till att socialdemokraterna tvingades byta ekonomisk strategi och prioritera kampen mot inflationen före kampen mot arbetslösheten.
Hur gick Novemberrevolutionen till? Vad visste egentligen regeringen? Varför var det ingen som bromsade innan det var för sent? Vem bär ansvaret?
Det är frågor som Dan Josefsson söker svaret på i Novemberrevolutionen. Medverkar gör flera av de centrala aktörerna, bland andra Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Bengt Dennis och Erik Åsbrink.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar