tisdag 6 december 2011

Dagens citat:

UBS' Advice On What To Buy In Case Of Eurozone Breakup: "Precious Metals, Tinned Goods And Small Calibre Weapons"

söndag 27 november 2011

Steve Keen på BBC News Hardtalk.


Stå på er, fru förbundskansler!

Det känns som att affärstidningarna numera till 75 procent består av artiklar om att Angela Merkel är tokig eftersom hon inte vill ge ECB fria händer att köpa sydeuropeiska statspapper lika fort som de hinner tryckas. Kanske har de en poäng, kanske kan stabilitetssökandet leda till finansiell rigor mortis även för dem som till en början har hygglig ordning på pengarna. Men det kan ändå vara värt att höra vad andra sidan har att säga. Det här inlägget i Die Welt ger en rätt god bild av den tyska positionen.

Med Google translate här

torsdag 24 november 2011

Dagens citat

Mina skrattmuskler har svårt att inte hålla med. Saxat från Monkey business.

onsdag 23 november 2011

Deutschland über alles

Tyskland fick inte låna pengar, ja du läste rätt. Tysklands emission av av tioåriga statsobligationer blev ett misslyckande. Tyskarna fick nöja sig med att dra in 3,65 miljarder euro på auktionen, vilket kan jämföras med ett mål på 6 miljarder.
Till en ränta om 1,98 ökning med 0,10%.
Ett orosmoln är att centralbanken Bundesbank tog en så stor del som 40 procent av emissionen.

Detta är KATASTROF! Marknadens dom är hård. Ytterligare en anledning att långa dollarn.



Inköpschefsindex i kina sjönk i oktober till 48,0 jämfört med 51,0 föregående månad.

Mer bassigt saxat från finansblogg.com
JPM nedgraderar commodities
ML har sin GFSI indikator som indikerar på mer stress i det finansiella systemet
Barcap har en stor rapport om bank deleveraging och vilka problem det medför
Exane har en strategy rapport som säger att det ska ned minst 15% till nästa år
Deutsche Bank visar pa att earnings revision trenden ser vidrig ut
GS sager att Europa aktier ska ned 15% nasta ar (forsta gangen nagonsin Oppenheimer ar baissad?

tisdag 22 november 2011

Snygg trade

Gadden(Cevian) körde ut sina aktier rakt in i det idiotiska och omdiskuterade återköpsprogrammet. Ett återköpsprogram som jag är övertygad om att det var Christer som fixade. Kvar på perrongen står Michael Wolf som var emot återköpen.

Börsen stiger alltid! ;)

Nikkei 225 gick ned 0,4% i dag och noteras på årslägsta nivåer. Nu är Nikkei 225 endast 15% från botten 2008. Tillika lägsta nivån på 30 år.

lördag 19 november 2011

The lamps are going out all over Europe

En man en röst börjar mer och mer bli en utopi!

onsdag 16 november 2011

Those damn short sellers.... ;)


"Buying gold is just buying a put against the idiocy of the political cycle. It's That Simple" Kyle Bass


 
 Michel Lewis nya gullegris som aspirerar på titeln 10-talets Rockstar Fund Manager. Kyle Bass intervjuas i BBC Hardtalk hela intervjun välinvesterade 23 minuter.

Dagens Berlusconi

Bland det sista han gjorde var enligt tidningen La Repubblica att packa presenter som kommit till regeringschefen från utlandet: bland annat en Mingvas från Kina.

 När han tog emot den värdefulla vasen från Kina skrämde han diplomater med att låtsas tappa den, berättar tidningen.

"Jag gillar blommorna på den, men nästa gång, skicka en med bilder från Kamasutra",

Ska Berlusconi ha sagt när han fick vasen.

måndag 14 november 2011

Östermalm dyrare än NY

"Nu är priserna på Östermalm högre än i downtown och uptown i New York per Östermalm, vilket delvis beror på valutaeffekten" 

Fredrik Eklund i Realtid.se, från mäklarfirman Eklund Stockholm New York. Känsliga läsare varnas - det kan ge vissa reaktioner att läsa artikeln ;-). Vad ska dessa stolliga charlataner jämföra med härnäst Monaco eller Hong Kong?

söndag 13 november 2011

Low frequency trader överlistade Timber Hill

Domaren Inger Wiik frågar daytradern Svend Egil Larsen om vad jan har för yrke. – Jag är en low frequency trader, svarar han. Artikel och intervju med Svend i dagens Svd.

onsdag 9 november 2011

Dokument Inifrån Novemberrevolutionen


2004 sände SVT:s Dokument Inifrån en dokumentär kallad Novemberrevolutionen, som bland annat handlar om just det Cornucopia skriver om i dagens inlägg Det stora svaret på allt.
Nämligen att Sverige inte längre har som mål att ha låg arbetslöshet och på så sätt kan slippa hög inflation. Jämviktsarbetslöshet är de senaste 20 årens ny paradigm.

Inlägget och ovanstående klipp är ett måste för alla som anser sig vara upplysta!


Tack till Cornu och den som postade postade videon som svar på Cornus inlägg.


PRESSRELEASE:
Novemberrevolutionen
- den okända statskuppen

Minns ni den gigantiska pengarullningen i slutet av 1980 och början av 1990-talet? Medan utlandet såg på sjönk Sverige ner i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Ekonomer och politiker hävdade att det var svenskarnas eget fel, vi hade levt över våra tillgångar. Men det fanns en annan förklaring.
I november 1985 genomförde några få sammansvurna en reform som fick katastrofala följder för Sverige. Allt skedde i största hemlighet och utan onödig inblandning från riksdag och regering. Effekten blev så dramatisk att det i efterhand har liknats vid en kupp.
I Novemberrevolutionen berättar Dan Josefsson historien om det kanske största ekonomisk/politiska misstag som har begåtts i Sverige: avregleringen av kreditmarknaden.
Det blåste nyliberala vindar
Bakgrunden kan sökas i 1980-talet hos amerikanske ekonomiprofessorn Milton Friedman och hans nyliberala idéer som spreds över världen. Friedmans budskap var att marknaden klarar sig bäst själv. Därför måste den befrias med hjälp av privatiseringar, sänkta skatter och avregleringar. Frontfigurer för idéerna var Ronald Reagan i USA och Margaret Thatcher i Storbritannien.
Även i Sverige fanns ett antal ekonomer och politiker som blev starkt påverkade av Friedman. Men här var det svårt att få gehör för nyliberala idéer. Regleringar och statliga åtgärder för att hålla arbetslösheten nere var närmast en dogm. Därför var det i största hemlighet som Riksbankschefen Bengt Dennis, finansminister Kjell Olof Feldt och dennes närmaste man Erik Åsbrink bestämde sig för att agera.
Köpfesten som urartade
På hösten 1985 inträffade den revolution som till en början hade det oskyldigt byråkratiska namnet kreditavregleringen, men som i själva verket var den krutdurk som satte igång bankernas miljardrullning med Sveriges ekonomi. Bankerna fick plötsligt låna ut hur mycket pengar de ville. De vräkte ut pengar över svenska folket, som glatt köpte hus, bilar och dyra kapitalvaror.
I början såg det ut som tidernas fest med yuppies dansande på storstädernas gator. Men inflationen skenade. Och på bara några år byttes köpfesten ut mot depression och massarbetslöshet. Tusentals företag gick i konkurs. Mängder av svenskar tappade fotfästet. Baksmällan varade i nästan tio år.

Inflation framför arbetslöshet
- Sverige gick in i väggen på grund av kreditavregleringen, säger f d statsministern Ingvar Carlsson, som själv hävdar att den misslyckade avregleringen och dess effekter blev en avgörande orsak till att socialdemokraterna tvingades byta ekonomisk strategi och prioritera kampen mot inflationen före kampen mot arbetslösheten.
Hur gick Novemberrevolutionen till? Vad visste egentligen regeringen? Varför var det ingen som bromsade innan det var för sent? Vem bär ansvaret?
Det är frågor som Dan Josefsson söker svaret på i Novemberrevolutionen. Medverkar gör flera av de centrala aktörerna, bland andra Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Bengt Dennis och Erik Åsbrink.

fredag 28 oktober 2011

onsdag 12 oktober 2011

Tradern som skrämde BBC åter i etern


Alessio Rastani i en ny öppenhjärtig intervju i irländsk TV. Tack till MFC där jag fann klippet.

Nigel strikes back!


onsdag 5 oktober 2011

Steve Jobs är tyvärr historia (1955-2011)

I väntan på att Japanerna och Nikkei skall sparka igång får jag reda på att en av vår tids stora pionjärer Steve Jobs har avlidit. Inte helt oväntat efter att han nyligen lämnat posten som vd. Det bekräftas av apple´s styrelse. Även fast jag ej är en Apple freak känns det ändå trist då Steve var en väldigt färgstark och sjukt produktiv person. Det är nog inte bara Cupertino som har sorg.


"you can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma" -Steve Jobs


Klassiskt klipp från 1984 när han visar den första Macintoshen. Slänger även med en intervju från playboy. Det är den Jobs jag önskar komma ihåg. Playboy Interview With Steve Jobs

Mer rekommenderad långläsning om Jobs:

Smithsonian Oral and Video Histories: Steve Jobs (1995)

Intervju med John Sculley om vad som ligger bakom Steve Jobs framgångar i Cult of Mac 2010

Finn ett fel


Är det bara jag som stör mig på ovanstående kampanj. 
Ja vad är chansen att skrapa fram en mille på triss? Typ nästan lika stora sannolikheter som att dö i ett blixtnedslag. Några som i varje fall har goda chanser att bli det borde vara ÖVERBETALDA  " bearnaise-förvaltarna" på Alecta. Men det var ju inget alternativ märkligt.


Bearnaise-förvaltarna vinner alltid så länge inte partyt slutar.
 

Michael Lewis on Charlie Rose

http://www.charlierose.com/view/interview/11924
Michael Lewis pratar om nya boken 'Boomerang: Travels in the New Third World' (en bok baserad på en artikelserie i Vanity fair från förra året), och om den nya filmen på hans bok 'Moneyball'.

 Han var även nyss i Surveillance Middayt på U.S Bloomberg och intervjuades av Tom Keene
http://www.bloomberg.com/news/2011-10-05/michael-lewis-slams-wall-street-leadership-deficit-interview.html

tisdag 4 oktober 2011

Reset please!


Vore det inte skönt om man stängde av respiratorn och sedan valde att trycka på reset. Låta alla dessa banker gå i putten efter att berörda länder defaultat. Ja anarki kaos och soppköks köer istället för iphone köer i några år.

Men tänk vad vi som inte sitter i skiten får för möjligheter. Speciellt vi unga som sitter på väldigt liten eller helt saknar skuld. Stora möjligheter att som egenföretagare att prisa sig in eller erbjuda sina tjänster billigare dvs komma in på arbetsmarknaden. För att inte tala om chansen att kunna bygga upp en långsiktig bra portfölj med aktier och obligationer till vettiga värderingsnivåer.
Men tyvärr stannar det nog bara vid en dröm.

Mer opium till folket skrek någon potentat eller sa han pengar hmmm. Är det inte det som borde vara drömmen. Lika bra att krypa ned i slafen och fortsätta krama guldtackorna.

FOX NEWS GETS PWND BIG

onsdag 28 september 2011

The Franc Rises and the Village Declines

Every bum I know wants to come and live here, and bums do not have the Swiss attitude of hard work and honesty. Soon the place might turn into Italy, Greece, or even Britain.


Väldigt träffsäkert av Taki som alltid. 22 Sep Takimag.com

Juice News with Ron Paul vs Peter Joseph

A Hard Landing in China And 800 On The S&P

"In my new book, I identify seven different types of deflation. Now five of those are already in place -- we're having financial asset deflation, tangible asset deflation, commodities are coming down, wages are coming down. The one that hasn't kicked in yet is goods and services deflation. The point is that the whole world is really marking down assets. It's marking down the whole spectrum. I don't think goods and services are going to hold up in terms of inflation. I think that will move to deflation fairly soon."  

On metals like gold, silver and copper:
"I'm agnostic on the precious metals. We have in our portfolios been short copper. Copper peaked out in February and it's down about 25% from its peak. I think it will go a lot lower. As you pointed out, copper goes into almost anything manufactured. It's a great indicator of global industrial production. What I think will really knock the pinnings out from under all commodities is a hard landing in China, which is what we're forecasting." "[The Chinese] are trying to cool off a red-hot economy. They're worried about the property bubble and the high inflation rate. They are affecting a soft landing and with their crude economic tools it's tough. Bear in mind, the Fed, with more sophisticated tools, tried, by my reckoning, 12 times in the post World War II era to cool off the economy without precipitating a recession. They only succeeded once. What are the chances for China?"

tisdag 27 september 2011

Citat

It is always a nice idea to leverage crap to buy crap in order to save crap” (Makro trader) - analys av utökad EFSF

Guld humor



Nu kan vi sova lugnt US dollar är tryggad av FED och Amerikanska staten.
Bagdad Bob visste ju  i varje fall att han ljög, men denna Fedi zombien är nog bara
hjärndöd dessvärre.

Farage bashing Juncker

Chanos latest China pitch

Jim Chanos Debunks The Myth Of China As The World's "White Knight" Zero Hedge Sep 20.

Squeeze in China?

China’s Squeeze on Property Market Nearing ‘Tipping Point’ that drives growth lower just when exports are under threat from a global slowdown and investor confidence is plunging, said Zhang Zhiwei, Hong Kong-based chief China economist at Nomura Holdings Inc.Sept. 23 (Bloomberg)

Things Apple is Worth More Than

Ganska skojig blogg om saker som Apple är värt mer än.
http://thingsappleisworthmorethan.tumblr.com/

måndag 26 september 2011

Frispråkig base i BBC


Kanske en bra indikator över något allmänt fear index. Att en tillfällig botten är nära, när nu BBC ger en person som Alessio 15 sec fame. Att ge GSI en känga är ju en ganska urvattnad crowd pleaser. Fast underhållande är det ju onekligen ändå. ; 
Håller till 100%, var beredd "cash is KING"! 

It is always a nice idea to leverage crap to buy crap in order to save crap” (Makro trader) - analys av utökad EFSF

fredag 23 september 2011

Dagens citat

“People should stay on the sidelines until CNBC manages to get Roubini on the phone LIVE from his airplane That’s the bottom” okänd

onsdag 14 september 2011

torsdag 25 augusti 2011

Buffets stödpaket

Dags att vara lite konspiratoriska om BAC

Efter två dagars nästan 50% uppgång i BAC efter många rykten och dementier över deras prekära situation. Är det nog hög tid att ta hem vinsten alt kliva av skeppet som aktieägare för en tid framåt.

Varför då? Jo
Kom ihåg dem som sam investerade med Warren Buffet 2008 i Goldman Sachs (han köpte ett konvertibelt skuldebrev med 10% kupong, utbytbara mot Goldman aktier på $ 125. Aktierna återlöstes till $ 48, vilket gjorde att med investerarna förlorade sin skjorta.

Idag jublar marknaden igen, se Bufféts investering ses ett tecken på förtroende. Låt oss titta på affären:

Något särskilt vidare är den inte för aktieägarna i BAC.
Buffet kan redan nu 300 miljoner dollar i vinst redan nu före skatt på sin investering. För inte att tala om hur mycket av aktiestocken som lär spädas ut efter affären.
Marknaden tycktes gilla det (BAK gick från $ 7 till $ 8,80 inom några minuter efter offentliggörandet).

Optionerna i marknaden vid emissions tillfälletvar värda ungefär 2,34 bn$ (20% Vola, 2% riskfri ränta), gånger 700m = 1.638bn

Han betalade 5 bn$ för hela paketet, så 5 bn - 1,638 = 3.362bn för evig kumulativt att föredra. Av likvid värdet på 5 bn, så köpte han dem till 67% av summan.
Så hans nuvarande avkastningen är inte 6%, utan 9%. Om BAC räddas efter 1 år (vid 105%) kommer han att ha gjort 105-67 = 38 6 = 44 över 67 = 65% vinst (plus vinsten från alternativen).

BAC måste ha varit ganska desperata att erbjuda honom en sådan affär. Kanske hans del var inte heller helt frivilligt. Innan Lehmankonkursen sålde Berkshire en massa nakna, fleråriga rätter på aktiemarknaden på höga nivåer, så en härdsmälta är inte i hans intresse.

Även Buffets senaste samtal med Obama om "nya arbetstillfällen" under de senaste dagarna är klart misstänksamt.
Bästa sättet att döda rykten är att öka transparensen i böckerna.

Känns som om de famlar efter halmstrån.
Hela upplägget luktar 07/08 som Abu Dhabis 7,5bn$ stake i Citi.

Morgondagen skall bli intressant att se vad helikopter Ben har att komma med.

torsdag 18 augusti 2011

Krugman on LSD?



Nobelpris i ekonomi känns ganska urvattnat när man hör tokstollen. Stor ironi att han fick priset just 2008.

onsdag 10 augusti 2011

Congress i bought!

Dylan Ratigan unleashes his anger against a system. Must see!

Play of the day

Colbert on the Credit Downgrade: "Don't Panic! ... I'm just down here looking for my emergency hobo satchel!" Ganska skojjig video här med potpurri med även Conan, Leno och Kimmel >>>

måndag 8 augusti 2011

brist på fysiskt guld!

Från Tavex hemsida: >>>

"Med anledning av det rådande globala finansiella situationen har intresset för fysiskt guld drastiskt ökat. Detta har medfört att de Europeiska guldproducenterna har sålt slut på guld vilket har medför att guldhandlare i Europa har svårt att få tillgång till fysiskt guld. Med anledning av detta kan därför Tavex tillfälligt inte mottaga fler guldorder. Denna situation är exceptionell och saknar motstycke i Tavex 20-åriga historia. Vi bevakar situationen nära och vår bedömning är att situationen är av tillfällig art och att vi snart skall kunna fortsätta vår guldhandel som vanligt. De kunder som redan har lagt och betalat en order kommer att få sina produkter."

söndag 7 augusti 2011

torsdag 4 augusti 2011

ECB lånar ut pengar till Italien under BORDET!

Nyheterna blir bara mer märkliga. Likt Alice i underlandet har nu tydligen det Italienska finansministeriet nu tydligen upptäckt en hög med kontanta pengar.
Så enligt reuters ställer de därför in kommande auktioner av statspapper.

Detta är window dressing på hög nivå! Till och med Posener lär nog vara imponerad.
Vart tusan kommer pengarna ifrån är det Maffian? Eller kanske ECB thugsen som står för degen?

Där bröts OMX S 30 950

Stänger vi under så så talar mycket att vi skall fortsätta ner en bra bit till.
FTSE och DAX slog över brutalt nu på eftermiddagen. Någon som vågar långa över helgen? Guld, dollar och cash är det som gäller!

Åklagare i Italien har inlett processer mot Moodys och S&P genom att beslagta dokument. Det är nu det börjar Italien och Spanien är stuckna.

Liten tröst dock. ;)

Stockholmsbörsens största nedgångar

Datum Kursutveckling i procent
29 oktober 1987 -9,16
20 oktober 1987 -7,76
11 september 2001 -7,75
16 oktober 1989 -7,46
6 oktober 2008 -7,12
8 oktober 1998 -6,66
8 oktober 2008 -6,37
19 augusti 1991 -6,32
10 oktober 2008 -6,02

fredag 3 juni 2011

torsdag 2 juni 2011

We love you Bret!!!

Bret Easton Ellis
"Am I the only person who can't get through the Stieg Larsson books even if the original Swedish/European titles are "Men Who Hate Women"?..."

Famous quote

“Most fund managers are aware the market has gone bananas. What they do not and cannot know is when the madness will end. If they are going to stand out for sanity, they must have stalwart clients who will back their judgment even if the result is poor performance over a number of years. Unfortunately, such clients are rare. It is, therefore, more reasonable to blame the clients than the fund managers.”
-Andrew Smithers Mars 13, 2000.

onsdag 1 juni 2011

Vem står för fiolerna?

STOCKHOLM (Direkt) Nästa stödpaket till Grekland kan inkludera incitament för obligationsägare att rulla över förfallande lån, utan att det utlöser sänkningar av kreditbetyg som kan skaka det europeiska banksystemet.

Det säger två personer med insyn i förhandlingarna till Bloomberg News.

Investerare kan komma att erbjudas särskild status, högre kupongbetalningar eller säkerheter som incitament för att köpa obligationer som ersätter skulder som löper ut under perioden 2012-2014.

Incitamenten skulle vara en del av ett reviderat stödpaket som ska beslutas i slutet av juni, vilket skulle innebär en frivillig förlängning av Greklands skuldlöptider som gör att Grekland undviker default i teknisk mening.

måndag 30 maj 2011

What will happen to Greece?

See it if you not already have. I have nagged about it for one and a half year and I will continue to promote this film because it is a enlighting masterpiece that makes you think! You dont´t have to buy it all, and many of you will not, because this message from the terrific Michael Ruppert will take time to sink in.
This is some heavy shit! And what have Greece to do with this? They are the first western country to hit the fan!
Second Bailout As Two Year Greek Bonds Pass 26% is now on hold!

"Only bad options left", by the eminent Andreas Cervenka.


onsdag 18 maj 2011

Where is Khaled?


Have you seen this man? The world is looking for him. He is not a terrorist or a dangerous man. He is a father of 2 sons and 2 daughters and is a resident in Saudi Arabia. Khaled has been missing since March 11th. On that fateful day Khaled decided to speak his mind about life in Saudi Arabia to some gathered journalists at a planned protest. Also gathered were plenty of (secret) police. Khaled has not been heard or seen since he spoke his mind about the opressive, but oil rich and therefore friends with us regime. Spread the video if you will for this man with balls of steel.

onsdag 4 maj 2011

Credir suisse är berish och tror ej på Qe3

Det börjar att osa ju längre vi närmar oss slutet för Qe2.
De stigande råvarupriserna är helt klart ett problem, vill och kommer Fed i sällskap med Kina vilja köra ned dessa innan de kan fortsätta stimulera. Nu när balansräkningen för Fed är så stor kan de ju även bara rulla utgående bonds framåt utan att behöva starta ett nytt Qe3 för att även dämpa inflations hetsarna.

Doug Cliggott på Credit Suisse har några intressanta poänger. Länk till video här

Hittade videon på eminenta kortsikt's blogg

måndag 2 maj 2011

Betta på Peak oil

Intressanta idéer och strategier från Erik Townsend hur vi kan spekulera i peak oil.

Reportage om Peak oil med Aleklett och Birol

Bra reportage om peak oil från Australienska ABC med Kjell Aleklett och Fatih Birol IEA. Den enda punkten som Mr Birol inte har vacklat på än är om alla dessa befarade "reserver stämmer".

Fann klippet på Elmbergs eminenta blogg: http://mfc.elmberg.net

onsdag 13 april 2011

Fotoutställing om Peak oil

Fotografiska museet har snart en utställning av fotografen Edward Burtynsky/Oil den pågår mellan den 22 april – 26 juni 2011.

Att fotografera industrisamhället visas i filmen ”Manifactured lanscapes”.

Han fick sin oljeuppenbarelse 1997 när han förstod att allt i den moderna världen är beroende av oljan. Och att alla har ett förhållande till olja från "small people till big people", även om makthavare inte vet hur de ska förhålla sig.

Detta stämmer väldigt bra på Energimyndigheten som varken säger bu eller bä, vågar dom inte eller kan dom inte?

Malena Rydell skriver i nummer 2 av tidningen Fotografiska så här: ”ekonomer som mardrömmer om Peak oil – tidpunkten då råoljeproduktionen når sin maxtopp.” och ”Valet står mellan tillväxt eller apokalyps” som i en Hollywood film.

Från oljefält och raffinaderier via industrier och motorvägar till kyrkogårdar av bildäcksberg och rostade tankfartyg. Burtynsky är flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete och frekvent anlitad som föreläsare. Han mottog bland annat TED Prize år 2005 och på www.ted.com kan du höra honom själv berätta om sitt arbete och få en försmak av OIL.

Burtynsky beskriver världens användning av olja som en hedonistisk fest där Kina kommer in för att dansa sista dansen.



Bilder på delar av fotoutställningen kan ses här för er som inte har möjlighet att se
den live.


Tack till svenska ASPO och Bengt som var först på pucken.

Trump For President



Donald är lika frispråkig och ärlig som vanligt.
Obama är inte föd i Usa. Handelstullar mot Kina. Libyen handlar om olja.
Lämnar Usa Irak kommer Iran att ta deras olja. Håller helt med Vidsynt. Måste ses!

tisdag 12 april 2011

When Money Dies

When Money Dies
Min favorit connoisseur Taki Theodoracopulos har även han lite funderingar kring hyperinflation.Takimag

måndag 11 april 2011

EU-parlamentet inför EU-skatt och höjer sina löner

Hey kids! vad kännetecknar en stat?

*Att utfärda sin egna valuta. CHECK#
*Att beskatta sina invånare. CHECK#
*(E)USSR...

Till råga har de nu sett till att kraftigt höja sina egna löner med ungefär 15 000 kronor i månaden. Var det någon som sa att makt korrumperar?

Nigel är lika nådig som vanligt respekt.



Ett EU hungrigt på fler skatter oroar. BJÖRN JONASSON i SvD

torsdag 7 april 2011

Priset på olja halverat 2010

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/priset-pa-olja-halverat-2010_438143.svd

Favorit i repris från alla våras egen stolle MARIAN RADETZKI.

onsdag 6 april 2011

Italiensk energikatalysator

Intressant artikel i gårdagens Nyteknik om den Italienska energikatalysatorn i Bologna.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144772.ece

Om det är ett Aprilskämt så är det åtminstone bra genomfört. Hur processen helt funkar fattar jag inte riktigt men hoppas att det fungerar kan man i varje fall göra. Det går inte att utesluta att Rossi kokar vatten med elenergi (givet att han fuskar med strömtillförseln på något sätt som överlistar alla).
Det ”gamla” pulvret kan ju bara vara uppblandat med naturligt koppar och järn (isotopsammansättningen verkar ju stödja det).

Det är dock MYCKET bra att fler och nu utan tvivel utomstående får vara med vid demonstrationerna. Att Rossi har flera varianter (och flera stycken) maskiner verkar ju stödja hans uttalanden att han experimenterat mycket.

Läs och döm själv.

Fox Business “Street Fight”

Ganska rolig debatt om guldets vara eller icke vara, med en sjukt irriterande kvinna.

Gold having no “industrial worth.” Again, in what universe is “industrial worth” always superior to non-industrial value? Should the Mona Lisa be fed into a wood chipper so as to tap its “industrial worth” as stuffing for a mattress? No, gold has INFINITE marginal utility in its service to the social realm. And by “infinite,” Dagen, I mean much higher, broader and long-term usage value than any manufacturing or industrial input.




Senate panel to vote on bill to sue OPEC

Humor nr 2 idag. Panel hos Amerikanska senaten röstar om ett förslag att stämma Opec. Länk här.

Kanske vore något för Eu-kommissionen som även på fullaste allvar tror att det endast är och skall vara marknadsmekanismerna som skall få styra priset och utbudet. Hittade länk till artikeln hos eminenta Musik @ Centrifugen

Gnistan är tänd

Har lite svårt att inte hålla för skratt när nedanstående telegram från Direkt poppar upp på min trader där de citerar IMF senaste rapport som kommer ut i dagarna.

"En ökad oljebrist behöver inte innebära så stor inverkan på den globala tillväxten". Yeah right är det verkligen någon som tror på floskler som dessa.

När skall dessa vattenmeloner förstå att energi är pengar och vise versa.
Största anledningen till utlandet som jag ser det är att försöka dämpa en mer allt tilltagande panik hos fåker och företag. 2008 är tillbaks med full blom. Varken vi vill det eller ej, sedan kan dessa vattenmeloner skylla på alla onda spekulanter.

Vad toppar oljan på denna gång, innan ekonomin också gör det? får vi se ett nytt all time high i början av Juli? Min tidigare prognos var 120 usd brent till slutet av Maj men det reviderar jag till 130 usd.

Den enda reservkapacitet som kan dämpa och trycka ned priset finns i Iran och Irak men det krävs att de bygger ut sin produktion. En sådan utbyggnad tar längre tid en 2 månader det handlar snarare om år. Är det någon som tror att Iran vill öka sin produktion för att rädda Uncle Sam och övriga länder med att öka produktionen? Yeah right!

IMF: TECKEN PÅ ÖKAD OLJEBRIST, BEGRÄNSAD INVERKAN PÅ TILLVÄXT
Direkt-SE 2011-04-06 17:00

STOCKHOLM (Direkt) En ökad oljebrist behöver inte innebära så stor inverkan på den globala tillväxten, även om det finns risker för allvarligare störningar.
Det skriver IMF-ekonomerna Thomas Helbling, Joong Shik Kang, Michael Kumhof, Dirk Muir, Andrea Pescatori och Shaun Roache i ett kapitel ur IMF:s kommande vårrapport, World Economic Outlook.
De globala oljemarknaderna befinner sig i en period av ökad brist, vilket återspeglar en snabb uppgång i oljeefterfrågan i tillväxtländerna och ett nedåtskifte i tillväxten i oljeutbudet.
En gradvis och dämpad ökning i denna oljebrist, vilket förefaller vara det mest troliga scenariot, skulle bara ha en mindre inverkan på den medelfristiga globala tillväxten, men det kvarstår risker för att denna knapphet eller inverkan på tillväxten kan bli mer betydande.
IMF-ekonomerna konstaterar att den senaste trendmässiga uppgången i oljepriset indikerar att den globala oljemarknaden har gått in i en period av ökad brist.
Ursprunget till denna brist kan spåras till spänningarna mellan uppåtskiftet i den globala oljekonsumtionstillväxten, på grund av snabbt växande tillväxtekonomier, och utbudsbegränsningar, vilket har lett till ett nedåtskifte i utbudstillväxten. Det senare återspeglar delvis en växande andel mognande oljefält, vilket har höjt produktionskostnaderna för att bidra med ytterligare ett fat till marknaden.
Denna brist förstärks av den låga mottagligheten för både oljeefterfrågan och oljeutbudet från prisförändringar, särskilt på kort till medellång sikt. Däremot ligger den långsiktiga inkomstelasticiteten i den globala efterfrågan på olja under efterfrågan för grundläggande energi. Denna skillnad indikerar att oljesparande ansträngningar, teknologiförändringar och övergången till mer tjänstebaserade ekonomier har märkbara effekter på oljeefterfrågan.
Det skulle däremot vara förhastat att anta att oljebristen oundvikligen kommer att bli en kraftigt hämmande faktor på den globala tillväxten. Simuleringar visar att en gradvis och dämpad ökning i oljebristen kanske bara ger en mindre begränsning på den globala tillväxten på medellång till lång sikt. Exempelvis beräknas ett betydande nedåtskifte på oljeutbudets trendtillväxt på 1 procentenhet, från 1,8 till 0,8 procent, dämpa den årliga globala tillväxten med mindre än 0,25 procent på medellång och lång sikt.
Men en sådan godartad effekt på den globala tillväxten kan nog inte tas för given då bristen eller dess tillväxteffekt kan bli mer allvarlig. Det finns nedåtrisker för utbudet, inklusive geopolitiska risker, som kan medföra att oljebristen kan bli mer allvarlig och leda till större och mer abrupta förändringar. Effekterna på tillväxten skulle därmed bli i motsvarande grad större. Det är också osäkert om världsekonomin kan anpassa sig så mjukt till en ökad brist som antagits, givet omfördelning och sektorskiften. Effekterna på tillväxten kan bli större, beroende på inverkan på produktiviteten.
IMF-ekonomerna konstaterar att det finns två breda områden för policyagerande för att begränsa inverkan av oljebrist. För det första, givet potentialen för en oväntad ökning i oljebristen, bör de policyansvariga se över huruvida det nuvarande ramverket ger möjlighet till anpassning för sådana händelser: en makroekonomisk policy som underlättar anpassning i relativpriser och resurs- och strukturpolitik som stärker rollen för prissignaler vore önskvärt. För det andra bör det övervägas policyåtgärder som minskar risken för oljebrist, inklusive utvecklandet av alternativa energikällor.



Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt

torsdag 31 mars 2011

A nickel is worth 7 cents

The Colbert ReportMon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Michael Lewis
www.colbertnation.com
Colbert Report Full EpisodesPolitical Humor & Satire BlogVideo Archive


Michael Lewis visited Stephen Colbert to promote the paperback version of The Big Short.
At 4:15, Michael Lewis gave out investment advice: the nickel. Michael Lewis said one of the characters of The Big Short did the math and found out the metal content of a nickel is worth 7 cents. Then this investor called up his local bank to buy twenty million nickels.

Michael Lewis didn't name the person but, I'd bet a farm with water rights, it was Michael Burry. The whole thing made me grin. It is an interesting idea. It's the world's cheapest inflation hedge - if not the most immediately profitable. So far all the gold bugs out there - sell your gold and buy nickels! =P

lördag 26 mars 2011

Stor humor i the Daily Show

Väldigt rolig sensmoral humor från den så eminenta Jon Stewart.

Mikael Höök visade inslaget som helt passerat mig på dagens årsmöte för svenska ASPO.
Vill passa på att tacka Mikael för ett väldigt bra och intressant presentation där mycket nytt och matnyttigt presenterades. Mer om detta inom kort.

onsdag 23 mars 2011

Det är inte en moralisk plikt om det är omöjligt

Johan Hakelius är lika skarp som vanligt när han förklarar det moraliska dilemmat som vi står inför ingripande i Libyen.

GBR höjer skatt med 12% på olja/gas

Kansken en andledning till varför Lundinarna storsålde i Februari.

I skrivande stund är Enquest ner 14%, surt sa räven.

14:51GMT 23Mar2011-Enquest, North Sea oil firms hit by tax rise

---------------------------------------------------------------

Shares in North Sea-focused oil firms decline after UK finance minister George Osborne raises the supplementary tax charge levied on oil and gas production in the UK to 32 percent from 20 percent.

Enquest sags 7.8 percent, the biggest loser on Britain's mid-cap index.

'It takes 20 pence a share off my valuation for Enquest. I've just reduced my (price target) recommendation on the back of that because it's clearly not very good news. It takes $50 million a year off my post tax cash flow for it,' says Oriel Securities analyst Nick Copeman.

'The impact is most direct on production, which is why Enquest is by far the most exposed to it, because it's all onstream and they have no UK tax allowances left, they're 100 percent exposed to the tax.'

Other North Sea firms Encore Oil, Ithaca Energy, Nautical Petroleum and Valiant Petroleum drop 3.7 percent, 4.2 percent, 5.9 percent and 4.4 percent respectively.

Premier Oil, which has assets in Indonesia and Vietnam as well as the North Sea, also falls 4.2 percent.

'Premier is a little affected, it's not as bad because it's got assets elsewhere. For Premier, I think the share price reaction is not unfair,' the broker adds.

For more, please click on

Reuters messaging rm:// sarah.young.thomsonreuters.com@reuters.net

Italy seeks to staunch foreign takeovers

Står det i gårdagens FT i en artikel som E24 återger idag.

I efterdyningar till franska köpet av Italienska energi bolaget Edison, och nu senast kampen om ägande i det stora mejeriföretaget Parmalat med väldigt stor kassa och god soliditet.
En kamp som bland annat Brummer och skagen fonder varit inblandade i drog även fransmännen denna gång det längsta strået i Parmalat.
Börjar det nu att strömma vindar i Italien för att försöka stoppa utländskt ägande i vissa som de påstår systemviktiga sektorer. Protektionism med andra ord.

Att publika bolag handlas till låga värderingar hindrar inte även Italienare att köpa dem.
Att Skagen har haft intresse för Parmalat är knappast märkligt då den tidigare Skagen förvaltaren
Philip Weintraub under det senaste året prata varmt om bolaget otaliga ggr. Weintraubs fond Labrusca har även sålt delar av sitt innehav till fransmännen enligt hemsidan, de hade som mest 6.3 av fondens kapital i Parmalat cirkus 130 millar i räknat på måndagens kurs.

"Luca di Montezemolo, the chairman of Ferrari and a former head of Italy's employers confederation, told the Financial Times the fact Italy had no industrial strategy was a "tragedy". But he warned against "a knee-jerk populist protectionist reaction" that would damage the country's interests given the heavy dependence of Italian industry on exports."

Politikerna håller tyst

En favorit i repris från Gunnar Lindstedt. Som alltid förklarar han kort och simpelt det klassiska i att det som är ekonomiskt korrekt inte alltid är det mest "politiskt korrekta".

Känns lite aktuell när Pär Bohman går ut och hetsar i Bonniers affärstidning mot höjda räntor genom ökad riskaversion. Att de skötsamma låntagarna riskerar att komma i kläm låter väldigt lustigt då det är de som vi vet har de bästa marginalerna. Att utspelet kommer från just försiktiga Handelsbanken känns även det ännu lustigare.

måndag 21 mars 2011

Sovereign Debt Default in Japan

Apropå den tragiska situationen i Japan, och investerar kollektivets konstanta propaganda "buy the fu*king dip"! Så visar de senaste eventen av händelser hur känslig och sårbar Japan är som land för förändringar.

Med de problem som vi står inför i framtiden så är Japan med dess stora folkmängd på en liten ö väldigt känsliga för peak oil vad det innebär för livsmedel och energiförsörjning för det väldigt importberoende landet som behöver exportinkomster för att kunna importera. Demografin med färre unga som skall försörja en allt åldrande befolkning. Även fast Japan har en stor valutareserv som skulle behövas till att strukturera om statsskulden och till att förbättra och effektivisera energiförsörjningen så kan inte dessa pengar tas hem därför exportindustrin tar stryk då Yenen stärks catch 22.

Nollränta policyn och den stora statsskulden har tagit landet till vägens ende.
Att dess invånare forsätter att stoppa sina surt intjänade pengar i Japanska statspapper är för mig märkligt handlar det om indoktrinerad solidaritet? förnuft kan det knappast vara. Japanska staten har inte råd med högre räntor därför att den då inte kommer klara av utbetalningarna för alla utfärdade statsskuldväxlar.

Någon som ofta uppmärksammar detta är Kyle Bass

1. Japans statsskuld är självfinansierad till största del och kommer från företag och privat sparande som genereras från handelsöverskott. Hur påverkar peak oil detta tex.

2. Personlig sparande är idag nära noll och företagens sparande har sjunkit till 4% 2009.

3. Japans befolkning är nu i en sekulär tillbakagång. Större försörjningsbörda på en minskad yngre befolkning.
Utan fler människor som kommer in i systemet ("den Ponzi statsväxel systemet"), kommer Japan att tvingas att söka extern finansiering och betala 100-200 extra punkter.

4. Varje 100 punkter ökning i ränta medför att Japan tvingas öka utbetalningarna med 25% till de som sitter på japanska papper.

Detta betyder att Japan har nått en punkt där det permanenta strukturella underskottet växer exponentiellt, stannar intäktstillväxten linjärt blir möjligheten att serva skulden omöjlig. Effekten av en misstro på japanska statsskulden kommer att bli dramatiska. Med fastigheter ner 70% och börsen ner 75% (från deras respektive toppar?), är det väldigt trångt med japanska investerare kring de japanska papperna.

Kyle Bass om Japan och zero- rate policy trap, innan senaste katastrofen. Här.


Och här http://www.zerohedge.com/sites/default/files/Kyle%20Bass%20Feb%2014.pdf



2,20 in i klippet kommer japan på tapeten. Kyle Bass företag Hayman capital har en bra rapport om Japan som jag läste före Jul tyvärr sparade jag den ej skall försöka hitta den igen då den känns väldigt aktuell igen.











Den stora förnekelsen

Evig tillväxt kritikerna Anders Wijkman, Tällberg Foundatio, SEI och Johan Rockström, miljöforskare och boss för Stockholm Environment Institute (SEI) släpper en ny bok om det ohållbara samhället vi lever i. Prel datum hos nätbokhandlarna är 15 April för boken "Den stora förnekelsen".



De har även skrivit en bra debatt artikel i dagens Svd opinion för att promota boken och deras ideer artikeln är klart bättre än inslaget ovan. Länk här.

Tillväxt är som ett slags religiös dogm i dagens samhälle och får inte ifrågasättas. Då är man missunnsam och ond bakåtsträvande person enligt många lärda. Ser mig inte som en motståndare till tillväxt utan tillväxtbetvivlare. Som flute även förklarar och refererar tydligare. Länk här. Evig tillväxt i en ändlig värld är inte fysiskt möjligt det tåls att upprepas många gånger.

fredag 11 mars 2011

Barings och Kobe flashback!

Någon som minns jordbävningen i Kobe och de effekter som den gav. Frågan om vilka
dagens får kan man även spekulera i.



25 Million pounds 52:32
25 Million Pounds a study of Nick Leeson and the collapse of Barings Bank. Won the Best Science and Nature Documentary in the 1998 San Francisco International Film Festival.

torsdag 10 mars 2011

Vredens Dag


Vredens dag som enligt officiella källor i "Saudi" skall vara inställd, är utlyst tills i morgon.

Men redan idag rapporteras det om demonstrationer och skottlossning i QATIF, genom området går även pipelinen till värdens största oljeterminal Ras Tanura, med kapacitet om 5 miljoner fat olja per dag.

Stratfor bekräftar skottlossningen, och påtalar att pipelinen till världens största oljeterminal, med 5 miljoner fat olja per dag, går genom Qatif.

Kansken dags att hamstra bränsle. Det här kan bli skakigt, tror inte många förstår allvaret.
Tydligen har de också väldigt liberala vapenlagar då troligtvis minst 80% av hushållen i Saudiarabien har handeldvapen, automatkarbiner är även tillåtet enligt stratfor.

Lite olika medier.
Svd
Cnbc
Aljazeera
Bloomberg

I skrivande stund tycks inte olje priset påverkats nämnvärt 22:56.

tisdag 8 mars 2011

Pentagon skyller finanskrisen på terrorister

Pentagon skyller finanskrisen på terrorister - En konfidentiell rapport från Pentagon som läckte ut nyligen påstår att finanskrisen 2008 var ett resultat av riktade attacker från terroristgrupper. Den sista fasen kan vara på plats nu, vilken tvingar USA att delta i massiv och ohållbar upplåning för att klara av den stora lågkonjunkturen som följde, vilket i sin tur har resulterat i den pågående dollarkollapsen. Rapporten publicerades ursprungligen internt i juni 2009, och även om rapporten är helt utomjordiskt långsökt, speciellt i ljuset av vad man vet idag, så är det minst sagt oroande att rapporten kommer från Pentagon, hemvist för en militärbudget som överstiger alla andra länders militärbudgetar tillsammans. Att de fattar beslut baserat på sånt får en verkligen att börja fundera.
Desperation tycks inte ha några gränser. Hela rapporten nedan

Economic Warfare: Risks and Responses by Kevin D. Freeman

Varför vissa av oss fjäskar eller förlåt fnaskar vid repet?

För er som alltid undrat varför folk går ut på Stureplan?

Otrevliga vakter, upptagna bartenders och drinkar i plastglas. Varje helg utsätts besökarna på Stureplans trendigaste krogar för dålig service. Om de överhuvudtaget släpps in. Hur kommer det sig att deras kunder återvänder ? En ny magisteruppsats i företagsekonomi med inriktning mot marknadsföring av Kristian von Seth och Nicole Rosvall vid Stockholms universitet reder ut varför.

Länk till uppsatsen.

torsdag 3 mars 2011

Armadillo

Nu kommer lite propaganda från den väpnade makten nämligen det
danska försvaret.


Om ni inte sett Armadillo tidigare så rekommenderar jag
filmen starkt. Svt visade den igår och den finns nu att se på svt play.
I filmen får vi följa med en grupp danska ynglingar under deras tjänstgöring
i Helman provinsen i sydöstra Afghanistan.
Har tidigare sett den Amerikanska filmen Restrepo och serien med skådisen Ross Kemp som under två säsonger följer med brittiska soldater i Helman provinsen. De var också väldigt bra och beskrivande över soldaternas vardag.

Föredrar Armadillo ändå bäst, som Restrepo är den väldigt neutral den tar varken ställning för eller emot kriget. Armadillo är även den snyggaste av filmerna och den är även väldigt ocensurerad vilket jag gillar. Se den så förstår ni nog vad jag menar.

Länk till filmen.

söndag 27 februari 2011

Cityboy - Secrets of Investment Bankers

Repris för er som missade den. Nu finns den på tuben.



Cityboy: Beer and Loathing in the Square Mile, är en
bok som jag tyckte var ok men hade nog högre förväntningar
efter att ha följt kolumnen i The London Paper.

För de som läst boken eller tänker göra det kan den tyska dokumentären
från 2009 om Geraint Anderson vara intressant som svt sände i Januari.

Geraint Anderson som arbetade som analytiker började skriva krönikor anonymt
i The London Paper där han detaljerat beskrev arbetsmetoder och
tricks i finansvärlden utan att avslöja några namn ända till kraschen 2008.

fredag 25 februari 2011

Gold This Decade

Futuremoneytrends
Väldigt bra trailer som förklarar de utmaningar som vi står inför under 6 min.
Som sagt fler utvecklade filmer finns i länken ovan samt i samma youtube kanal som klippet. Som sagt väldigt bra film för att vara så kortfattade med de viktigaste faktorerna (förutom det om den så kallade "klimatkrisen", den få ni läsa om i gäsp gammelmedia) monetärasystemet, pensionsbubblan, till peakoil.




Hittade klippet på pickehaupt som jag även snott det förra klippet ifrån. En blogg som jag skarpt gillar.

The end of America


Stansberry & Associates Investment Research provides stock market analysis, offers investment advice and publishes a range of investment newsletters..osv.. och så har dom gjort den här filmen som berättar om USAs kommande ekonomiska kollaps. Ganska lång film men väldigt bra underbyggd om man orkar då den är över 1h lång. Bra investerings guide för dummies och de som inte är så novice.

tisdag 22 februari 2011

Santas little helper

Totallycoolpix as allways on the big eastern dragon.

China’s economy is growing at a rate Western countries can only dream of. As a country it overtook Japan last year as the second biggest economy in the world and it looks as if they are gunning for the top spot. China produces almost everything we consume today. It has become the world’s factory. Great in one way as it’s cheap labor keeps prices down, enabling more and more people of increasing their standard of living. However, this results in jobs being lost to China across the world. From the poor chicken farmer’s of Africa to the machine makers of the US. If we start to buy local we pay a higher price but keep local people in work. If we keep buying from China we save money but keep their people in work. It’s a careful balancing act we are still trying to perfect, just as China is trying to balance modern capitalism with it’s cultural heritage which is rural life.

tisdag 1 februari 2011

Stockholm syndrome

Financial Times skrev igår om den svenska bostadsbubblan, och då särskilt i Sthlm, Stockholm Syndrome skojigt namn.



January 31 2011 09:47
Sweden is beginning to look like western Europe’s very own emerging market, at least on the surface. After a deep recession it is growing again at a rapid clip. The authorities are also fretting about bubbles and squirming as the Swedish currency appreciates. But while central banks in countries such as Indonesia and Turkey are resorting to imaginative monetary policymaking measures to ward off the effects of such unwelcome developments, Sweden’s central bank is firmly old-school.

The Riksbank has increased interest rates steadily from 0.25 per cent last summer to 1.25 per cent. There is some dissent among the bank’s decision-makers about this course of action, however.

Two Riksbank members voted against the latest rate rise on the basis that, if Swedish interest rates diverge too much from those in the rest of the developed world, foreign currency flows will push up the krona and harm exports. The currency has risen by almost a tenth against the euro since the summer.

The dissenters are worrying about a risk that has yet to materialise. Exports are still strong, and the country’s trade surplus is widening. But the risks that come with strong growth and a negative real interest rate (the inflation rate is 2.3 per cent) are already apparent. Swedish house prices rose through the recession; homes in Sweden are now among the most expensive in the developed world in relation to household disposable income.

EDITOR’S CHOICE
Sweden presses on with interest rate rises - Dec-15

Sweden enjoys strongest growth on record - Nov-29

Sweden confronts political uncertainty - Sep-20

UK house searched in Sweden blast probe - Dec-13

Borg calls for wider support for Ireland - Nov-22

Sweden’s opposition leader to step down - Nov-14

The average household debt is 167 per cent of disposable income, though low interest rates make the debt burden on households feel light. In the US, the debt-to-disposable income ratio peaked in 2007 at about 135 per cent. Household borrowing slowed slightly in December but is still rising at an 8 per cent annual rate.

The Swedish government is fighting back; it has limited new mortgages to 85 per cent of a property’s value. Monetary policy should keep pulling in the same direction. Old-school tightening does not hurt half as much as an old-school bubble that gets out of hand.

torsdag 20 januari 2011

Dessa spekulanter suck.....

varför är det nästan bara uteslutande politiker som oftast skyller kraftiga prisökningar på spekulanter?
när det även är dessa politiker som klubbar igenom alla dessa stimulanser? Vad kom först hönan eller ägget?
Att endast skylla på spekulanter är korkat. Men att tala om crowding effekter verkar inte vara rumsrent eller existera hos vissa, däremot inte sagt att spekulation påverkar men det är knappast den utlösande faktorn.
Artikel på temat i dagens Svd

Lite lustig timing då svenska ASPO har ett liknande inlägg
på sin sajt där Martin Saar återger ett inlägg som Ilargi skrev för några dagar sedan i TAE. Där han/hon beskriver och förklarar samt påstår hur alla dessa "zombie pengar" eldar på och inflaterar olika tillgångslag, något av en carry - comodity effekt (ja ni fattar nog vad jag menar). The Automatic Earth,om ekonomiska återhämtning, Inflationen och Livsmedelspriserna.

Scrutiny

"Are you long because you are bullish, or are you bullish because you are long?"



Dagens humor

Tunisisk plundrare lyfter med sig diktatorns Ferrari 599
Man får inte vara dum då blir man som Hedlund. ;)


Ferrari, Stolen from Tunisia's Deposed Leader

Tim Jackson

"Economic growth. It's the story about us. Spending money we dont have. On things we dont need. To create impressions that wont last. On people we dont like." - prof Tim Jackson

Tim Jackson är aktuell med den nydanande och omdiskuterade boken Välfärd utan tillväxt.

Tim Jackson sitter i den brittiska regeringens hållbarhetskommission och är professor vid Surreyuniversitetets center för miljöstrategier, där han forskar i konsumentbeteende, hållbar energi, ekologisk ekonomi och miljöfilosofi.

Den 8 Februari samtalar han med Johan Rockström SEI och Anders Wijkman Tällberg foundation 18.00 i ABF huset på Sveavägen.

onsdag 19 januari 2011

Lite propaganda från Informationsministeriet

Voice of reason

Den ständige så eminente Nigel Farage battlar med den svenske tomten
Olle Schmidt från det så kallade (host) liberala vi har inget problem med skendemokrati (Fp). Vi på redaktionen hissar flaggan för Mr Farage men skäms
in till märgen över denna stolliga landsman.

måndag 17 januari 2011

British Sea Power

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!




"Tyskland misslyckades med det. Två gånger.

Japan klarade inte av det. Italien klarade inte av det.

Inte ens Tyskland med hjälp av Italien och Japan klarade av det.

Gahndi och Indiens frigörelse, Suezkrisen, Falklandskriget, Gulfkriget, kriget mot terrorismen och kriget i Afghanistan och invasionen och ockupationen av Irak klarade inte heller av det.

Jag talar här om att slutligen förpassa det gamla öriket Storbritanniens (eng United Kingdom) gamla brittiska imperie till historieböckerna en gång för alla. Naturligtvis började avvecklingen av imperiet på allvar i och med andra världskriget, ett krig som lämnade Storbritannien med en ungefär lika stor räkning som hela USA, inflationsjusterat motsvarande ca 3 600 miljarder dollar. Detta på ett betydligt mindre land.

När kriget var slut uppgick Storbritanniens statsskuld till hela 250% av BNP, och den sista skulden härrörande till andra världskriget betalades inte förrän 2006.

Under åren efter andra världskriget monterades sakta men säkert imperiet ner. 1947 försvann juvelen i kronan, Indien. 1997 lämnade man tillbaka Hong-Kong till Kina, vilket väl i princip får sägas vara det sista. Kvar finns Gibraltar och Falklandsöarna och kanske lite i princip obebodda besittningar här och var.

Men det krävdes en global finanskris för att slutligen få Storbritannien att lägga ner de sista spåren av imperiets makt. Nämligen förmågan att, som det så fint heter, projicera utrikespolitik. Och för att projicera utrikespolitik så krävs det hangarfartyg." Saxat från Cornucopia

BP-Rosneft backlash

Sylvia Pfeifer on the BP-Rosneft backlash

"BP’s landmark deal with Rosneft, the Russian state oil company, was on Sunday night facing a backlash from the billionaire shareholders in its other main venture in the country.

AAR, the consortium through which the shareholders hold their stake in TNK-BP, said it was examining whether the deal breaches their agreement which stipulates that BP can only pursue new opportunities in Russia via the venture."

One Interest Rate Rise From Bankruptcy?

Påminner väldigt mycket om japans situation.
Matten är ganska enkel men är det så simpelt?

lördag 15 januari 2011

Jeremy Grantham Interview

Intervju med Jeremy Grantham en klarsynt contrarian från
November 2010 med vettiga idéer och tankar.











fredag 14 januari 2011

Elektronisk ficktjuv

Om det nu stämmer så är det simplare än klassisk skimming då man läser av
magnetremsan.

Geraint Mr Cityboy

Cityboy: Beer and Loathing in the Square Mile, är en
bok som jag tyckte var ok men hade nog högre förväntningar
efter att ha läst kolumnen i The London Paper.

För de som läst boken eller tänker göra det kan den tyska dokumentären
från 2009 om Geraint Anderson vara intressant som svt sände förra veckan.

Geraint Anderson som arbetade som analytiker började skriva krönikor anonymt
i The London Paper där han detaljerat beskrev arbetsmetoder och
tricks i finansvärlden utan att avslöja några namn ända till kraschen 2008.


Dokumentären Cityboy - Finansvärldens hemligheter,
på Svt play till 2feb

måndag 10 januari 2011

Catella damsuger Öhman?

Catella framstår mer och mer som en intressant nischad spelare. Bra område att satsa på och hitta nisch. En gubbe kvar på Öhman vem vill äga deras fixed income fonder då kunskapen och idéerna försvinner? Det är tungt för familjen Dinkel nu med Nordnet också.

söndag 9 januari 2011

PA Resources Ett problembarn!

Lite funderingar kring Par efter cornucopias inlägg idag.

Par kommer troligtvis att gå ner mer, bottenfiske är bara korkat så här kort inpå. Det är bättre att sitta lugnt vid sidlinjen.
Det finns mycket bättre bolag i sektorn.
Förtroendet för bolaget är superlåg hos bearnaise och stora "korkade elefanter". Det kan skapa ännu mera tryck nedåt den närmsta tiden. Men visst kan vi få ” dead cat bounce” tillfälligt men det är att gamla bättre att lugna sig än att kasta sig på het gröt med volla. Fallande knivar är vassa.

Ville blanka skiten i fredags men jag var inte snabb nog i callen så jag fegade tyvärr. Sålde aktien turligt nog i mellandagarna när jag rensade i depån så det var lite surt att se den spika på 8 sek i veckan, klev ut på 7,60 ungefär gjorde lite över 40% sedan november då jag tog positionen så jag borde nog vara nöjd.
Var nära att bränna mig i våras i par också men kom ur med en betydelselös förlust med blotta förskräckelsen. Kliver kanske in igen om vi börjar närma oss 5 blecket med en liten slant om säljtrycket börjar ebba.

Bränt barn som inte skyr elden