onsdag 6 april 2011

Gnistan är tänd

Har lite svårt att inte hålla för skratt när nedanstående telegram från Direkt poppar upp på min trader där de citerar IMF senaste rapport som kommer ut i dagarna.

"En ökad oljebrist behöver inte innebära så stor inverkan på den globala tillväxten". Yeah right är det verkligen någon som tror på floskler som dessa.

När skall dessa vattenmeloner förstå att energi är pengar och vise versa.
Största anledningen till utlandet som jag ser det är att försöka dämpa en mer allt tilltagande panik hos fåker och företag. 2008 är tillbaks med full blom. Varken vi vill det eller ej, sedan kan dessa vattenmeloner skylla på alla onda spekulanter.

Vad toppar oljan på denna gång, innan ekonomin också gör det? får vi se ett nytt all time high i början av Juli? Min tidigare prognos var 120 usd brent till slutet av Maj men det reviderar jag till 130 usd.

Den enda reservkapacitet som kan dämpa och trycka ned priset finns i Iran och Irak men det krävs att de bygger ut sin produktion. En sådan utbyggnad tar längre tid en 2 månader det handlar snarare om år. Är det någon som tror att Iran vill öka sin produktion för att rädda Uncle Sam och övriga länder med att öka produktionen? Yeah right!

IMF: TECKEN PÅ ÖKAD OLJEBRIST, BEGRÄNSAD INVERKAN PÅ TILLVÄXT
Direkt-SE 2011-04-06 17:00

STOCKHOLM (Direkt) En ökad oljebrist behöver inte innebära så stor inverkan på den globala tillväxten, även om det finns risker för allvarligare störningar.
Det skriver IMF-ekonomerna Thomas Helbling, Joong Shik Kang, Michael Kumhof, Dirk Muir, Andrea Pescatori och Shaun Roache i ett kapitel ur IMF:s kommande vårrapport, World Economic Outlook.
De globala oljemarknaderna befinner sig i en period av ökad brist, vilket återspeglar en snabb uppgång i oljeefterfrågan i tillväxtländerna och ett nedåtskifte i tillväxten i oljeutbudet.
En gradvis och dämpad ökning i denna oljebrist, vilket förefaller vara det mest troliga scenariot, skulle bara ha en mindre inverkan på den medelfristiga globala tillväxten, men det kvarstår risker för att denna knapphet eller inverkan på tillväxten kan bli mer betydande.
IMF-ekonomerna konstaterar att den senaste trendmässiga uppgången i oljepriset indikerar att den globala oljemarknaden har gått in i en period av ökad brist.
Ursprunget till denna brist kan spåras till spänningarna mellan uppåtskiftet i den globala oljekonsumtionstillväxten, på grund av snabbt växande tillväxtekonomier, och utbudsbegränsningar, vilket har lett till ett nedåtskifte i utbudstillväxten. Det senare återspeglar delvis en växande andel mognande oljefält, vilket har höjt produktionskostnaderna för att bidra med ytterligare ett fat till marknaden.
Denna brist förstärks av den låga mottagligheten för både oljeefterfrågan och oljeutbudet från prisförändringar, särskilt på kort till medellång sikt. Däremot ligger den långsiktiga inkomstelasticiteten i den globala efterfrågan på olja under efterfrågan för grundläggande energi. Denna skillnad indikerar att oljesparande ansträngningar, teknologiförändringar och övergången till mer tjänstebaserade ekonomier har märkbara effekter på oljeefterfrågan.
Det skulle däremot vara förhastat att anta att oljebristen oundvikligen kommer att bli en kraftigt hämmande faktor på den globala tillväxten. Simuleringar visar att en gradvis och dämpad ökning i oljebristen kanske bara ger en mindre begränsning på den globala tillväxten på medellång till lång sikt. Exempelvis beräknas ett betydande nedåtskifte på oljeutbudets trendtillväxt på 1 procentenhet, från 1,8 till 0,8 procent, dämpa den årliga globala tillväxten med mindre än 0,25 procent på medellång och lång sikt.
Men en sådan godartad effekt på den globala tillväxten kan nog inte tas för given då bristen eller dess tillväxteffekt kan bli mer allvarlig. Det finns nedåtrisker för utbudet, inklusive geopolitiska risker, som kan medföra att oljebristen kan bli mer allvarlig och leda till större och mer abrupta förändringar. Effekterna på tillväxten skulle därmed bli i motsvarande grad större. Det är också osäkert om världsekonomin kan anpassa sig så mjukt till en ökad brist som antagits, givet omfördelning och sektorskiften. Effekterna på tillväxten kan bli större, beroende på inverkan på produktiviteten.
IMF-ekonomerna konstaterar att det finns två breda områden för policyagerande för att begränsa inverkan av oljebrist. För det första, givet potentialen för en oväntad ökning i oljebristen, bör de policyansvariga se över huruvida det nuvarande ramverket ger möjlighet till anpassning för sådana händelser: en makroekonomisk policy som underlättar anpassning i relativpriser och resurs- och strukturpolitik som stärker rollen för prissignaler vore önskvärt. För det andra bör det övervägas policyåtgärder som minskar risken för oljebrist, inklusive utvecklandet av alternativa energikällor.



Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt

Inga kommentarer: