måndag 21 mars 2011

Sovereign Debt Default in Japan

Apropå den tragiska situationen i Japan, och investerar kollektivets konstanta propaganda "buy the fu*king dip"! Så visar de senaste eventen av händelser hur känslig och sårbar Japan är som land för förändringar.

Med de problem som vi står inför i framtiden så är Japan med dess stora folkmängd på en liten ö väldigt känsliga för peak oil vad det innebär för livsmedel och energiförsörjning för det väldigt importberoende landet som behöver exportinkomster för att kunna importera. Demografin med färre unga som skall försörja en allt åldrande befolkning. Även fast Japan har en stor valutareserv som skulle behövas till att strukturera om statsskulden och till att förbättra och effektivisera energiförsörjningen så kan inte dessa pengar tas hem därför exportindustrin tar stryk då Yenen stärks catch 22.

Nollränta policyn och den stora statsskulden har tagit landet till vägens ende.
Att dess invånare forsätter att stoppa sina surt intjänade pengar i Japanska statspapper är för mig märkligt handlar det om indoktrinerad solidaritet? förnuft kan det knappast vara. Japanska staten har inte råd med högre räntor därför att den då inte kommer klara av utbetalningarna för alla utfärdade statsskuldväxlar.

Någon som ofta uppmärksammar detta är Kyle Bass

1. Japans statsskuld är självfinansierad till största del och kommer från företag och privat sparande som genereras från handelsöverskott. Hur påverkar peak oil detta tex.

2. Personlig sparande är idag nära noll och företagens sparande har sjunkit till 4% 2009.

3. Japans befolkning är nu i en sekulär tillbakagång. Större försörjningsbörda på en minskad yngre befolkning.
Utan fler människor som kommer in i systemet ("den Ponzi statsväxel systemet"), kommer Japan att tvingas att söka extern finansiering och betala 100-200 extra punkter.

4. Varje 100 punkter ökning i ränta medför att Japan tvingas öka utbetalningarna med 25% till de som sitter på japanska papper.

Detta betyder att Japan har nått en punkt där det permanenta strukturella underskottet växer exponentiellt, stannar intäktstillväxten linjärt blir möjligheten att serva skulden omöjlig. Effekten av en misstro på japanska statsskulden kommer att bli dramatiska. Med fastigheter ner 70% och börsen ner 75% (från deras respektive toppar?), är det väldigt trångt med japanska investerare kring de japanska papperna.

Kyle Bass om Japan och zero- rate policy trap, innan senaste katastrofen. Här.


Och här http://www.zerohedge.com/sites/default/files/Kyle%20Bass%20Feb%2014.pdf



2,20 in i klippet kommer japan på tapeten. Kyle Bass företag Hayman capital har en bra rapport om Japan som jag läste före Jul tyvärr sparade jag den ej skall försöka hitta den igen då den känns väldigt aktuell igen.











Inga kommentarer: