onsdag 13 april 2011

Fotoutställing om Peak oil

Fotografiska museet har snart en utställning av fotografen Edward Burtynsky/Oil den pågår mellan den 22 april – 26 juni 2011.

Att fotografera industrisamhället visas i filmen ”Manifactured lanscapes”.

Han fick sin oljeuppenbarelse 1997 när han förstod att allt i den moderna världen är beroende av oljan. Och att alla har ett förhållande till olja från "small people till big people", även om makthavare inte vet hur de ska förhålla sig.

Detta stämmer väldigt bra på Energimyndigheten som varken säger bu eller bä, vågar dom inte eller kan dom inte?

Malena Rydell skriver i nummer 2 av tidningen Fotografiska så här: ”ekonomer som mardrömmer om Peak oil – tidpunkten då råoljeproduktionen når sin maxtopp.” och ”Valet står mellan tillväxt eller apokalyps” som i en Hollywood film.

Från oljefält och raffinaderier via industrier och motorvägar till kyrkogårdar av bildäcksberg och rostade tankfartyg. Burtynsky är flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete och frekvent anlitad som föreläsare. Han mottog bland annat TED Prize år 2005 och på www.ted.com kan du höra honom själv berätta om sitt arbete och få en försmak av OIL.

Burtynsky beskriver världens användning av olja som en hedonistisk fest där Kina kommer in för att dansa sista dansen.



Bilder på delar av fotoutställningen kan ses här för er som inte har möjlighet att se
den live.


Tack till svenska ASPO och Bengt som var först på pucken.

Trump For President



Donald är lika frispråkig och ärlig som vanligt.
Obama är inte föd i Usa. Handelstullar mot Kina. Libyen handlar om olja.
Lämnar Usa Irak kommer Iran att ta deras olja. Håller helt med Vidsynt. Måste ses!

tisdag 12 april 2011

When Money Dies

When Money Dies
Min favorit connoisseur Taki Theodoracopulos har även han lite funderingar kring hyperinflation.Takimag

måndag 11 april 2011

EU-parlamentet inför EU-skatt och höjer sina löner

Hey kids! vad kännetecknar en stat?

*Att utfärda sin egna valuta. CHECK#
*Att beskatta sina invånare. CHECK#
*(E)USSR...

Till råga har de nu sett till att kraftigt höja sina egna löner med ungefär 15 000 kronor i månaden. Var det någon som sa att makt korrumperar?

Nigel är lika nådig som vanligt respekt.



Ett EU hungrigt på fler skatter oroar. BJÖRN JONASSON i SvD

torsdag 7 april 2011

Priset på olja halverat 2010

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/priset-pa-olja-halverat-2010_438143.svd

Favorit i repris från alla våras egen stolle MARIAN RADETZKI.

onsdag 6 april 2011

Italiensk energikatalysator

Intressant artikel i gårdagens Nyteknik om den Italienska energikatalysatorn i Bologna.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144772.ece

Om det är ett Aprilskämt så är det åtminstone bra genomfört. Hur processen helt funkar fattar jag inte riktigt men hoppas att det fungerar kan man i varje fall göra. Det går inte att utesluta att Rossi kokar vatten med elenergi (givet att han fuskar med strömtillförseln på något sätt som överlistar alla).
Det ”gamla” pulvret kan ju bara vara uppblandat med naturligt koppar och järn (isotopsammansättningen verkar ju stödja det).

Det är dock MYCKET bra att fler och nu utan tvivel utomstående får vara med vid demonstrationerna. Att Rossi har flera varianter (och flera stycken) maskiner verkar ju stödja hans uttalanden att han experimenterat mycket.

Läs och döm själv.

Fox Business “Street Fight”

Ganska rolig debatt om guldets vara eller icke vara, med en sjukt irriterande kvinna.

Gold having no “industrial worth.” Again, in what universe is “industrial worth” always superior to non-industrial value? Should the Mona Lisa be fed into a wood chipper so as to tap its “industrial worth” as stuffing for a mattress? No, gold has INFINITE marginal utility in its service to the social realm. And by “infinite,” Dagen, I mean much higher, broader and long-term usage value than any manufacturing or industrial input.




Senate panel to vote on bill to sue OPEC

Humor nr 2 idag. Panel hos Amerikanska senaten röstar om ett förslag att stämma Opec. Länk här.

Kanske vore något för Eu-kommissionen som även på fullaste allvar tror att det endast är och skall vara marknadsmekanismerna som skall få styra priset och utbudet. Hittade länk till artikeln hos eminenta Musik @ Centrifugen

Gnistan är tänd

Har lite svårt att inte hålla för skratt när nedanstående telegram från Direkt poppar upp på min trader där de citerar IMF senaste rapport som kommer ut i dagarna.

"En ökad oljebrist behöver inte innebära så stor inverkan på den globala tillväxten". Yeah right är det verkligen någon som tror på floskler som dessa.

När skall dessa vattenmeloner förstå att energi är pengar och vise versa.
Största anledningen till utlandet som jag ser det är att försöka dämpa en mer allt tilltagande panik hos fåker och företag. 2008 är tillbaks med full blom. Varken vi vill det eller ej, sedan kan dessa vattenmeloner skylla på alla onda spekulanter.

Vad toppar oljan på denna gång, innan ekonomin också gör det? får vi se ett nytt all time high i början av Juli? Min tidigare prognos var 120 usd brent till slutet av Maj men det reviderar jag till 130 usd.

Den enda reservkapacitet som kan dämpa och trycka ned priset finns i Iran och Irak men det krävs att de bygger ut sin produktion. En sådan utbyggnad tar längre tid en 2 månader det handlar snarare om år. Är det någon som tror att Iran vill öka sin produktion för att rädda Uncle Sam och övriga länder med att öka produktionen? Yeah right!

IMF: TECKEN PÅ ÖKAD OLJEBRIST, BEGRÄNSAD INVERKAN PÅ TILLVÄXT
Direkt-SE 2011-04-06 17:00

STOCKHOLM (Direkt) En ökad oljebrist behöver inte innebära så stor inverkan på den globala tillväxten, även om det finns risker för allvarligare störningar.
Det skriver IMF-ekonomerna Thomas Helbling, Joong Shik Kang, Michael Kumhof, Dirk Muir, Andrea Pescatori och Shaun Roache i ett kapitel ur IMF:s kommande vårrapport, World Economic Outlook.
De globala oljemarknaderna befinner sig i en period av ökad brist, vilket återspeglar en snabb uppgång i oljeefterfrågan i tillväxtländerna och ett nedåtskifte i tillväxten i oljeutbudet.
En gradvis och dämpad ökning i denna oljebrist, vilket förefaller vara det mest troliga scenariot, skulle bara ha en mindre inverkan på den medelfristiga globala tillväxten, men det kvarstår risker för att denna knapphet eller inverkan på tillväxten kan bli mer betydande.
IMF-ekonomerna konstaterar att den senaste trendmässiga uppgången i oljepriset indikerar att den globala oljemarknaden har gått in i en period av ökad brist.
Ursprunget till denna brist kan spåras till spänningarna mellan uppåtskiftet i den globala oljekonsumtionstillväxten, på grund av snabbt växande tillväxtekonomier, och utbudsbegränsningar, vilket har lett till ett nedåtskifte i utbudstillväxten. Det senare återspeglar delvis en växande andel mognande oljefält, vilket har höjt produktionskostnaderna för att bidra med ytterligare ett fat till marknaden.
Denna brist förstärks av den låga mottagligheten för både oljeefterfrågan och oljeutbudet från prisförändringar, särskilt på kort till medellång sikt. Däremot ligger den långsiktiga inkomstelasticiteten i den globala efterfrågan på olja under efterfrågan för grundläggande energi. Denna skillnad indikerar att oljesparande ansträngningar, teknologiförändringar och övergången till mer tjänstebaserade ekonomier har märkbara effekter på oljeefterfrågan.
Det skulle däremot vara förhastat att anta att oljebristen oundvikligen kommer att bli en kraftigt hämmande faktor på den globala tillväxten. Simuleringar visar att en gradvis och dämpad ökning i oljebristen kanske bara ger en mindre begränsning på den globala tillväxten på medellång till lång sikt. Exempelvis beräknas ett betydande nedåtskifte på oljeutbudets trendtillväxt på 1 procentenhet, från 1,8 till 0,8 procent, dämpa den årliga globala tillväxten med mindre än 0,25 procent på medellång och lång sikt.
Men en sådan godartad effekt på den globala tillväxten kan nog inte tas för given då bristen eller dess tillväxteffekt kan bli mer allvarlig. Det finns nedåtrisker för utbudet, inklusive geopolitiska risker, som kan medföra att oljebristen kan bli mer allvarlig och leda till större och mer abrupta förändringar. Effekterna på tillväxten skulle därmed bli i motsvarande grad större. Det är också osäkert om världsekonomin kan anpassa sig så mjukt till en ökad brist som antagits, givet omfördelning och sektorskiften. Effekterna på tillväxten kan bli större, beroende på inverkan på produktiviteten.
IMF-ekonomerna konstaterar att det finns två breda områden för policyagerande för att begränsa inverkan av oljebrist. För det första, givet potentialen för en oväntad ökning i oljebristen, bör de policyansvariga se över huruvida det nuvarande ramverket ger möjlighet till anpassning för sådana händelser: en makroekonomisk policy som underlättar anpassning i relativpriser och resurs- och strukturpolitik som stärker rollen för prissignaler vore önskvärt. För det andra bör det övervägas policyåtgärder som minskar risken för oljebrist, inklusive utvecklandet av alternativa energikällor.



Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933
Nyhetsbyrån Direkt