torsdag 20 januari 2011

Dessa spekulanter suck.....

varför är det nästan bara uteslutande politiker som oftast skyller kraftiga prisökningar på spekulanter?
när det även är dessa politiker som klubbar igenom alla dessa stimulanser? Vad kom först hönan eller ägget?
Att endast skylla på spekulanter är korkat. Men att tala om crowding effekter verkar inte vara rumsrent eller existera hos vissa, däremot inte sagt att spekulation påverkar men det är knappast den utlösande faktorn.
Artikel på temat i dagens Svd

Lite lustig timing då svenska ASPO har ett liknande inlägg
på sin sajt där Martin Saar återger ett inlägg som Ilargi skrev för några dagar sedan i TAE. Där han/hon beskriver och förklarar samt påstår hur alla dessa "zombie pengar" eldar på och inflaterar olika tillgångslag, något av en carry - comodity effekt (ja ni fattar nog vad jag menar). The Automatic Earth,om ekonomiska återhämtning, Inflationen och Livsmedelspriserna.

Scrutiny

"Are you long because you are bullish, or are you bullish because you are long?"



Dagens humor

Tunisisk plundrare lyfter med sig diktatorns Ferrari 599
Man får inte vara dum då blir man som Hedlund. ;)


Ferrari, Stolen from Tunisia's Deposed Leader

Tim Jackson

"Economic growth. It's the story about us. Spending money we dont have. On things we dont need. To create impressions that wont last. On people we dont like." - prof Tim Jackson

Tim Jackson är aktuell med den nydanande och omdiskuterade boken Välfärd utan tillväxt.

Tim Jackson sitter i den brittiska regeringens hållbarhetskommission och är professor vid Surreyuniversitetets center för miljöstrategier, där han forskar i konsumentbeteende, hållbar energi, ekologisk ekonomi och miljöfilosofi.

Den 8 Februari samtalar han med Johan Rockström SEI och Anders Wijkman Tällberg foundation 18.00 i ABF huset på Sveavägen.

onsdag 19 januari 2011

Lite propaganda från Informationsministeriet

Voice of reason

Den ständige så eminente Nigel Farage battlar med den svenske tomten
Olle Schmidt från det så kallade (host) liberala vi har inget problem med skendemokrati (Fp). Vi på redaktionen hissar flaggan för Mr Farage men skäms
in till märgen över denna stolliga landsman.

måndag 17 januari 2011

British Sea Power

Rule, Britannia! Britannia, rule the waves!




"Tyskland misslyckades med det. Två gånger.

Japan klarade inte av det. Italien klarade inte av det.

Inte ens Tyskland med hjälp av Italien och Japan klarade av det.

Gahndi och Indiens frigörelse, Suezkrisen, Falklandskriget, Gulfkriget, kriget mot terrorismen och kriget i Afghanistan och invasionen och ockupationen av Irak klarade inte heller av det.

Jag talar här om att slutligen förpassa det gamla öriket Storbritanniens (eng United Kingdom) gamla brittiska imperie till historieböckerna en gång för alla. Naturligtvis började avvecklingen av imperiet på allvar i och med andra världskriget, ett krig som lämnade Storbritannien med en ungefär lika stor räkning som hela USA, inflationsjusterat motsvarande ca 3 600 miljarder dollar. Detta på ett betydligt mindre land.

När kriget var slut uppgick Storbritanniens statsskuld till hela 250% av BNP, och den sista skulden härrörande till andra världskriget betalades inte förrän 2006.

Under åren efter andra världskriget monterades sakta men säkert imperiet ner. 1947 försvann juvelen i kronan, Indien. 1997 lämnade man tillbaka Hong-Kong till Kina, vilket väl i princip får sägas vara det sista. Kvar finns Gibraltar och Falklandsöarna och kanske lite i princip obebodda besittningar här och var.

Men det krävdes en global finanskris för att slutligen få Storbritannien att lägga ner de sista spåren av imperiets makt. Nämligen förmågan att, som det så fint heter, projicera utrikespolitik. Och för att projicera utrikespolitik så krävs det hangarfartyg." Saxat från Cornucopia

BP-Rosneft backlash

Sylvia Pfeifer on the BP-Rosneft backlash

"BP’s landmark deal with Rosneft, the Russian state oil company, was on Sunday night facing a backlash from the billionaire shareholders in its other main venture in the country.

AAR, the consortium through which the shareholders hold their stake in TNK-BP, said it was examining whether the deal breaches their agreement which stipulates that BP can only pursue new opportunities in Russia via the venture."

One Interest Rate Rise From Bankruptcy?

Påminner väldigt mycket om japans situation.
Matten är ganska enkel men är det så simpelt?

lördag 15 januari 2011

Jeremy Grantham Interview

Intervju med Jeremy Grantham en klarsynt contrarian från
November 2010 med vettiga idéer och tankar.











fredag 14 januari 2011

Elektronisk ficktjuv

Om det nu stämmer så är det simplare än klassisk skimming då man läser av
magnetremsan.

Geraint Mr Cityboy

Cityboy: Beer and Loathing in the Square Mile, är en
bok som jag tyckte var ok men hade nog högre förväntningar
efter att ha läst kolumnen i The London Paper.

För de som läst boken eller tänker göra det kan den tyska dokumentären
från 2009 om Geraint Anderson vara intressant som svt sände förra veckan.

Geraint Anderson som arbetade som analytiker började skriva krönikor anonymt
i The London Paper där han detaljerat beskrev arbetsmetoder och
tricks i finansvärlden utan att avslöja några namn ända till kraschen 2008.


Dokumentären Cityboy - Finansvärldens hemligheter,
på Svt play till 2feb

måndag 10 januari 2011

Catella damsuger Öhman?

Catella framstår mer och mer som en intressant nischad spelare. Bra område att satsa på och hitta nisch. En gubbe kvar på Öhman vem vill äga deras fixed income fonder då kunskapen och idéerna försvinner? Det är tungt för familjen Dinkel nu med Nordnet också.

söndag 9 januari 2011

PA Resources Ett problembarn!

Lite funderingar kring Par efter cornucopias inlägg idag.

Par kommer troligtvis att gå ner mer, bottenfiske är bara korkat så här kort inpå. Det är bättre att sitta lugnt vid sidlinjen.
Det finns mycket bättre bolag i sektorn.
Förtroendet för bolaget är superlåg hos bearnaise och stora "korkade elefanter". Det kan skapa ännu mera tryck nedåt den närmsta tiden. Men visst kan vi få ” dead cat bounce” tillfälligt men det är att gamla bättre att lugna sig än att kasta sig på het gröt med volla. Fallande knivar är vassa.

Ville blanka skiten i fredags men jag var inte snabb nog i callen så jag fegade tyvärr. Sålde aktien turligt nog i mellandagarna när jag rensade i depån så det var lite surt att se den spika på 8 sek i veckan, klev ut på 7,60 ungefär gjorde lite över 40% sedan november då jag tog positionen så jag borde nog vara nöjd.
Var nära att bränna mig i våras i par också men kom ur med en betydelselös förlust med blotta förskräckelsen. Kliver kanske in igen om vi börjar närma oss 5 blecket med en liten slant om säljtrycket börjar ebba.

Bränt barn som inte skyr elden